Bezárás
CosmoBeauty / Bőrápolás / Nagyon nem mindegy, milyen sorrendben használod az arcápolóidat!

Nagyon nem mindegy, milyen sorrendben használod az arcápolóidat!

Előbb a krém, a szérum vagy a szemkörnyékápoló? A bőröd simasága múlhat rajta!
Nagyon nem mindegy, milyen sorrendben használod az arcápolóidat!

Számold össze, hányféle bőrápoló terméket használsz reggel és este! Most gondold át azt is, általában milyen sorrendben viszed fel őket. Megvan? Mindjárt megnézzük, mennyire jó a koreográfiád, csak előbb egy pár szót arról, miért fontos az, hogy mit mi után teszel fel.

Mennyi az elég?

A koreai bőrápolási rutin megvan? Pár éve robbant be itthon is a köztudatba a nem ritkán 10, akár 15 lépésből álló bőrápoló szertartás, amely során szigorú sorrendben egy csomó szuper terméket kell (lehet) a bőrre rétegezni. Állítólag a koreai nők bőre ettől olyan gyönyörű. A lemosást követően (és már az is két lépéses) kerül a bőrre, tonik, hámlasztó, eszencia, hidratáló, maszk, szemkörnyékápoló és fényvédő is. Na ne ijedj meg, nem feltétlenül a 10 kötelező lépés az, amit érdemes belőle ellesni, hanem a termékek rétegezésének elve. A kozmetikumok képesek egymás hatását erősíteni, fokozni, de csak ha úgy viszed fel őket, hogy mindegyik könnyedén fel tud szívódni. Ha ugyanis nem jól választod meg a textúrák sorrendjét, az egyik termék gátolhatja vagy megnehezítheti a következő bőrbe jutását.

via GIPHY

Krémre krém?

Nem csigázunk tovább, íme az alapszabály: mindig először a könnyebb, vizesebb állagú termékeket vidd fel, és így haladj a nehezebb, teltebb, sűrűbb textúrájú bőrápolók felé. Ugyanis, ha rögtön az elején megkínálod a bőrödet egy jó hidratálóval, tonikot vagy eszenciát már felesleges feltenned, mert nem igazán szívódik fel. Sőt a túlzott mennyiségben felvitt, beszívódni nem képes kozmetikumok a bőrön maradva irritációt okozhatnak. Szóval nézzük, mi az ideális sorrend! (Persze az alap, hogy a bőrtípusodnak és a bőröd állapotának megfelelő kozmetikumokat használd, itt most csak a sorrendet nézzük.)

Reggel

 • Kezdj gyengéd tisztítással
 • Majd jöhet a bőrtípusodnak megfelelő tonik vagy arcpermet. Egyáltalán nem kötelező lépés, de nagyon jó érzés ezeket a típusú termékeket használni, és sokat adhatnak hozzá a bőröd állapotához.
 • Ha használsz szérumot, az most következzen.
 • Erre rétegezd a hidratálót, és ha szeretnéd, akkor a szemkörnyékápolót.
 • Végül tedd fel a fényvédőt, és jöhet a smink!

Este

 • Tisztíts alaposan, de kíméletesen, és a bőrtípusodhoz igazodva.
 •  Ha használsz tonikot vagy arcpermetet, azt vidd fel legelőször – ez a lépés kihagyható, de nem érdemes (saját tapasztalat!).
 • Azokon a napokon, amikor hámlasztasz, ilyenkor vesd be a terméket.
 • Miután beszívódott, tedd fel a kedvenc szérumodat.
 • Vagy ha beauty-estét tartasz, váltsd ki fátyolmaszkkal: a szérummal átitatott szövetmaszkból extrahatékonyan szívódnak fel a hatóanyagok.
 • Jöhet a hidratáló – ha van külön éjszakára való, akkor az.
 • A szemkörnyékápolót, ha használsz külön ilyen terméket, felteheted a legvégén, de az is oké, ha a szérum után viszed fel.

 

Huda Kattan bőrápoló termékvonalának Insta-oldalán, a @wishfulskinen találtuk ezt a cuki infografikát: egész picit tér el az általunk javasolt sorrendtől, de az alapelv ugyanaz: a könnyebb állagtól haladj a sűrűbb felé! Ha ezt betartod, nagyot nem hibázhatsz!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@wishfulskin által megosztott bejegyzés, Ápr 14., 2020, időpont: 9:02 (PDT időzóna szerint)

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok