Bezárás
CosmoBeauty / Bőrápolás / Mitesszeres a bőröd? Ez lehet az oka!

Mitesszeres a bőröd? Ez lehet az oka!

Derítsd ki, mitől jelennek meg folyton a bosszantó kis fekete pöttyök!
Mitesszeres a bőröd? Ez lehet az oka!

Az állandóan feltűnő apró pontocskák legalább olyan zavaróak lehetnek, mint a néha felbukkanó pattanások. Mi lehet az oka, hogy valaki folyton küzd velük, más pedig szinte soha? Hegyi Sára kozmetikus, a Skeyndor márka szakmai és kommunikációs igazgatója válaszolt minden kérdésünkre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Skeyndor Hungary (@skeyndorhungary) által megosztott bejegyzés, Febr 15., 2019, időpont: 2:16 (PST időzóna szerint)

Azért mitesszeres a bőröm, mert nem jól tisztítom?

A faggyúmirigyek a termelődő faggyút a pórusokba ürítik, és ha az valamiért nem tud eltávozni, a levegővel való érintkezés miatt oxidálódik és megfeketedik. Ezek lesznek a mitesszerek. Ezt a természetes folyamatot kevéssé befolyásolja az arctisztítás, de egy jól megválasztott arclemosó és tonik képes javítani a helyzeten.

Vagy lehet, hogy az alapozóm a hibás? Esetleg a púder?

Sajnos elképzelhető, hogy az alapozó és a púder olyan anyagokat tartalmaz, amelyek eltömítik a pórusokat. Ha mitesszerekre hajlamos a bőröd, akkor érdemes konkrétan a „nem komedogén”, vagy „nem komedóképző” sminktermékeket keresned.

A mitesszerekből lesznek a pattanások?

Nem feltétlenül, de azért van összefüggés. A pattanást, szakmai nevén aknét az esetek többségében a Cutibacterium acnes elszaporodása és gyulladást okozó hatása okozza. Ennek a baktériumnak a megváltozott összetételű és nagy mennyiségben termelődő faggyú a tápláléka.

Oké, a pattanásokat tilos nyomkodni. De a mitesszereket szabad?

A mitesszerek kinyomását is érdemes szakemberre bízni. A problémás bőr meghálálja a havonta vagy hat hetente történő kozmetikai arctisztítást. A kozmetikus nem csak a komedókat távolítja el, de olyan hatóanyagokkal is kezeli a bőrt, amelyek fékezik a faggyúmirigyek működését, optimalizálják a bőr védekező képességét a baktériumokkal szemben és csökkentik az esetleges gyulladást.

Muszáj „kinyomni” őket? Csak így távolíthatók el?

A komedók nem tűnnek el maguktól. Beszáradnak egy idő után, de ha a faggyúmirgyek fokozott mennyiségben termelnek váladékot, akkor a pórus egyre tágabb lesz.

Érdemes hozzá egy olyan hurkos eszközt beszerezni otthonra?

A komedó-nyomó eszközöket csak olyan esetben használják a szakemberek, amikor azok nagyon nehezen elérhető helyen vannak, például a fülkagylóban. Otthonra én feleslegesnek tartom.

Sokan mondják, hogy a hámlasztók jelenthetnek hosszú távon megoldást. Milyen típusúak valók mitesszeres bőrre?

A mitesszeres és tág pórusú bőr jól reagál a hámlasztás szinte minden formájára. A legjobb azonban a szalicilsav, amely egy BHA (Beta Hidroxy Acid). Zsírban oldódó sav, így képes a pórusokba bejutni és a azok falát is gyengéden hámlasztani.

Az arcradírozás segíthet ellenük?

Az arcradírozás nagyon fontos eleme a bőrápolási rutinnak. A komedók keletkezését ugyan nem állítja meg, de az elhalt hámsejtektől megszabadítja a bőrt, amitől a bőrkép tisztább, frissebb lesz.

És a tapadós fekete maszk? Elég látványos videókat látni róla, tényleg jót tesz a bőrnek?

Nagyon nem. Sőt!!! A bőrön lévő kis láthatatlan szőrpihéket kitépi és gyengíti a bőr védekező képességét. A maszk felületén látható kiszedett tisztátalanság többsége is kis szőrszál. Ami azonban nagyon jó a bőrnek, az az aktívszenes maszk, de nem a lehúzható, hanem krémes állagban.

Az agyagos maszkok hatékonyak hosszú távon?

Az agyagos maszkok is nagyon jók a bőrnek. Segítik a salaktalanító funkcióit, és az agyag mellett alkalmazott egyéb hatóanyagoktól függően lehet hidratáló, gyulladáscsökkentő, sőt folthalványító hatásuk is.

Mitesszeres arcra tényleg csak zsíros bőrre való arcápolót szabad használni?

A bőrápolás azért izgalmas, mert nincs két egyforma recept. Minden bőr egyéni. A napi arcápolás nagyban függ a bőr egyéb tüneteitől és a persze az életkortól is. Kombinált bőrre szalicilsav-tartalmú habzó lemosó, idősebb korban vagy erősebb vízhiány esetén hidratáló hatású arctej jó megoldás szokott lenni.  Hetente érdemes beiktatni egy salaktalanító peeling maszkot, és a napi hidratálásra olyan könnyű készítményt választani, ami prebiotikumokkal segíti a bőr megfelelő védekező funkcióit fenntartani.

 

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok