Bezárás
CosmoBeauty / Bőrápolás / Új bőrápoló szupersztár: tényleg annyira jó a pofidnak a niacinamid?

Új bőrápoló szupersztár: tényleg annyira jó a pofidnak a niacinamid?

Csupa jó dolgot művel a bőröddel – vajon érdemes tenned vele egy próbát? Derítsd ki!
Új bőrápoló szupersztár: tényleg annyira jó a pofidnak a niacinamid?

Ha problémás a bőröd, pigmentfoltjaid vannak, biztosan ajánlották már, hogy próbáld ki a vadonatúj sztárhatóanyagot, a niacinamidot. Rácz Judit kozmetikai vegyészt, a Skinsmart.hu alapítóját kérdeztük arról, megérdemelten kapja-e a hype-ot ez az összetevő.

Cosmo: Mi az a tulajdonsága, ami miatt egyre népszerűbb ez a hatóanyag?

Rácz Judit: A niacinamid egy igazi multifunkcós szupersztár hatóanyag, szinte nincs is olyan bőrtípus vagy bőrporbléma, amire megfelelő mennyiségben ne lenne hasznos. De persze a népszerűségnek az is az oka, hogy maga a hatóanyag nem drága, ráadásul – ellentéteben sok más top hatóanyaggal – stabil és könnyen formulázható, így a kozmetikai vegyészek könnyen tudják szinte bármilyen termékbe beilleszteni.

Cosmo: Valóban csodaszer a problémás, pattanásos bőrre?

Judit: Abszolút! Nagyobb, 5-10%-os mennyiségben az egyik top hatónyag a pattanásokra és mitesszerekre hajlamos bőrre, mert segíti a pórusok méretének normalizálását, és a gyulladt pattanások ellen is hat. Még szuperebb, ha a formula tartalmaz egyéb kiegészítő hatóanyagot is, ami tovább segíti ezt a bőrtípust, mint például a zinc PCA, ami szuperül együttműködik a niacinamiddal.

Cosmo: Milyen bőrre használható még?

Judit: Kisebb, 2-4%-os mennyiségben erősíti a védőréteget, serkenti a bőr saját keramidtermelését, így szuper az érzékenyebb, szárazabb bőrre.  Szintén bizonyított a niacinamid pigmentfoltok elleni hatása, különösen, ha acetyl glucosmine-nal van kombinálva, így erre a problémára is jó választás.

Cosmo: Van, akinek inkább nem javaslod?

Judit: Nagyon ritkán, de előfordul egyéni érzékenység az összetevőre, ilyenkor természetesen nem ajánlott. Ezt leszámítva tényleg annyira univerzális hatóanyagról van szó, hogy a megfelelő mennyiségben és formában minden bőrtípusnak jót tesz. 

Cosmo: Milyen formában érdemes használni?

Judit: Leginkább szérumokban vagy krémekben érdemes keresni. Ha a bőr védőrétegének erősítése a fő cél, akkor egy niacinamidot is tartalmazó hidratáló krém szuper választás. Ha pedig pattanásos vagy pigmentfoltos bőrt szeretnénk kezelni, akkor egy magasabb hatóanyag tartalmú nia-szérum lesz ideális.

Cosmo: Mire érdemes odafigyelni a niacinamidot tartalmazó termékek használatakor?  

Judit: Könnyen használható és jól tolerált hatóanyag, az egyetlen, amire érdemes figyelni, hogy nagy mennyiségű tiszta C-vitamint (az összetevőlistán Ascorbic Acid néven is megtalálhatod) tartalmazó szérum után inkább ne használjuk közvetlenül.

Ha úgy érzed, neked való ez a hatóanyag, csekkold, mi mindenben találod meg!

Új bőrápoló szupersztár: tényleg annyira jó a pofidnak a niacinamid?

Új bőrápoló szupersztár: tényleg annyira jó a pofidnak a niacinamid?

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: US Getty Images

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok