Bezárás
CosmoBeauty / Bőrápolás / 7 hiba, amivel tönkreteheted a körmeid

7 hiba, amivel tönkreteheted a körmeid

Ezeket ne tedd SOHA, ha erős körmökre vágysz.
7 hiba, amivel tönkreteheted a körmeid

Ha nem is akarod hosszúra növeszteni, attól még fontos, hogy erős, egészséges legyen a körmöd – akár lakkozod, akár natúran hagyod, akár gélt vagy műkörmöt tetetsz rá. A gyenge, sérülékeny körmök simán megkeserítik a mindennapjaid: nem túl komfortos egész nap azon aggódni, hogy egy óvatlan mozdulat miatt bármikor letörhet, beszakadhat a körmöd. A Cosmo.hu beauty bloggere, Esztergályos Viki megmutatja, mik azok a legnagyobb hibák, amiktől óvakodnod kell, ha nem akarod tönkre tenni a körmeid!

1. Nem fertőtleníted az eszközeid

Állandó rohanás az életed, ezért gyorsan túl akarsz esni a manikűrön, és kihagyod az eszközeid fertőtlenítését… Nagyon rosszul teszed! A rájuk került kórokozók és szennyeződések miatt, ha nem tisztítod őket használat előtt, az esetleges mikrosérüléseken keresztül csúnya fertőzés, akár gombásodás lehet a vége!

2. Lekaparod a megunt lakkot

Mindig szánj időt az előző lakkod szakszerű eltávolítására, ugyanis, ha lekaparod a körömlakkod, akkor azzal a körmöd felső rétege is sérül. Konkrétan lehámozod vele a felső réteget. (Hidd el, ez valóban így van, sajnos én is beleestem ebbe a hibába.) Kapirgálás helyett tegyél a körmeidre körömlakklemosóval átitatott vattapamacsot, kicsit várj, amíg feloldja, majd törölgesd át addig, amíg teljesen le nem jön az összes lakk. Legjobb, ha ápoló anyagokkal dúsított, acetonmentes lemosót használsz. Ha glitteres lakkot tettél fel, speckó technikára lesz szükséged, itt tudod csekkolni!

Géllakk esetében a legjobb, ha szakemberre bízod a dolgot. Ha viszont mégis magadnak kell leszedned, akkor először óvatosan reszeld meg kicsit a lakkozás felületét, majd, minden egyes körmödre helyezz leoldó folyadékkal átitatott vattát. Ezután pedig csavard őket alufóliába, és várd meg, míg a lakk felpuhul, és könnyedén leválaszthatóvá válik. Ilyenkor narancsfa pálcikával óvatosan le tudod szedni. (Ebben a cikkben még részletesebben elolvashatod, miért ne kapard le magadnak SOHA a géllakkot!)

3. Vágod a körömágybőrt

A gyors megoldás érdekében inkább csak levágod a körömágybőrt, ahelyett, hogy óvatosan hátratolnád? Mondanom sem kell, ezzel ugyanúgy sérüléseket okozhatsz magadnak, és kaput nyithatsz a baciknak. A legjobb, amit tehetsz, hogy beszerzel speckó körömágybőr-eltávolító szérumot és rózsafa pálcikát, és ezek segítségével tolod fel.

4. Össze-vissza mozgatod a körömreszelőt

Nem is tehetnél rosszabbat, mint, hogy oda-vissza reszeled a körmeid. Mindig egy irányba reszelj, a szélektől a közepe felé, majd elemelve térj vissza a kiindulópontra. Ezzel, hogy követed a szálak irányát, kellően lelassul a reszelési folyamat, így nem forrósodik túl az eszköz a súrlódás miatt, és nem roncsolod a körmeid végét.

5. Olajos körmökre lakkozol

Természetesen, ha újabb lakkréteget szeretnél felvinni, akkor a körmeidről az olajos, zsíros készítményeket el kell távolítanod, mielőtt rálakkoznál. A körömágybőr-ápoló fontos, de soha ne lakkozás előtt tedd fel, ugyanis akkor nem tapad jól tőle a körömlakk, és ez a tartósság rovására megy. És ha elkezd lepattogni a lakk, könnyebben eshetsz abba a hibába, hogy nekiállsz lekapargatni.

6. Nem véded a környezeti hatásoktól

Éppúgy, ahogy az arcod szárazabbá válhat a hideg illetve száraz levegőtől, a kezed és a körmöd körüli bőr is kiszárad, ezért ne feledkezz el róluk sem! Használj gazdagon hidratáló készítményt, a körmeidre pedig pluszban ápoló olajat, hogy megvédd őket a kiszáradástól. Hideg, csípős időben pedig húzz kesztyűt, a kézbőröd és a körmeid hálásak lesznek érte.

7. Túl forró vizet használsz

Tudom jól, nap végén nagyon jól tud esni egy forró zuhany, de ettől a bőröd nagyon hamar ki tud száradni az egész testeden, így a kezeiden is. Amitől a körmeid is szárazzá válhatnak, úgy pedig sokkal könnyebben beszakadhatnak. Részesítsd fürdésnél előnyben a kellemesen meleg vizet, és ne feledd ezt a tanácsot kézmosáskor sem! És ha nagyon kiszárad a kezeden a bőr, mosás után krémezd be újra – lehetőleg olyan termékkel, amely speciálisan a körmöt és a körömágybőrt is ápolja!

 

Kiemelt kép: US Getty Images

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok