Bezárás
CosmoBeauty / Bőrápolás / Száraz vagy dehidratált a bőröd? Nagyon nem mindegy!

Száraz vagy dehidratált a bőröd? Nagyon nem mindegy!

Kevesen tudják, mi a különbség, pedig a tökéletes arcápolók kiválasztásához igazán fontos lenne!
Száraz vagy dehidratált a bőröd? Nagyon nem mindegy!

Ha gyakran feszül, húzódik, viszket, akkor száraz, ha viszont könnyen kifényesedik és pattanásos, akkor zsíros bőrről van szó – rengetegen gondolják, hogy ez ilyen egyszerű. És akinek száraz a bőre, annak zsírosabb arckrémre van szüksége… Na ilyen tévhitekkel, és az ezek alapján (rosszul) kiválasztott arcápolókkal lehet szépen tönkre tenni hosszú távon az arcbőrt!

A száraz bőr különösen aktuális téma így a hideg idő beköszöntével. Az ápolásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket dr. Buda Bernadett esztétikai terápia specialista segítségével tisztáztuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr.Bernadett Buda (@budabernadett) által megosztott bejegyzés

Száraz vs zsíros

Genetikailag alapvetően két bőrtípus létezik: a zsíros és a száraz. Akkor beszélünk zsíros bőrről, ha faggyúmirigyek, amelyek a bőr zsírnemű anyagát termelik, aktívak. Férfiaknál ez gyakorlatilag 100%-ban elmondható, a nők esetében 85% zsíros és csak 15% genetikailag száraz bőrű, azaz a faggyúmirigy-aktivitása alacsony. Ők általában eleve nagyon érzékeny bőrrel rendelkeznek.

Tényleg ilyen ritka a száraz a bőr?

A száraz bőrérzet sokak problémája. Az idő előrehaladtával a bőrünk legfontosabb, védő- vagy barrierfunkciója romlik, és a bőr elkezd veszíteni víztartalmából. Egyre kevesebb vizet megkötő hialuronsav molekula lesz az irharétegében, valamint a barrier rossz működése miatt a bőr kiengedi magából a hidráló hatóanyagot – így nagyon gyakori, hogy a 30-as éveink kezdetén sokan érzik dehidráltnak, száraznak a bőrüket. Tehát itt nem genetikailag adott száraz bőrtípusról van szó, hanem rossz védekező funkciójú, dehidratált bőrről!

Hogyan ismerhetem fel?

Ha genetikailag száraz a bőröd, arra jó eséllyel figyelmeztetett már a kozmetikusod vagy a bőrgyógyászod, de valószínűleg te is észrevetted már.

A legegyszerűbb bőrteszthez mosd meg és töröld szárazra az arcodat! Ha ezután húzódónak, száraznak érzed, akkor jó eséllyel dehidratált a bőröd. Ha hajlamos a kipirosodásra és általában érzékeny is, akkor még nagyobb ennek az esélye. Figyelj arra, hogy ez akkor is fennállhat, ha egyébként zsíros érzetű, akár gyulladt a pofid – tehát a zsíros bőrtípus is lehet dehidratált, vagyis vízhiányos, húzódó, érzékeny is.

Másképp kell ápolni?

Ha a száraz bőrtípusba tartozol, azaz a faggyúmirigyeid kevés faggyút termelnek, nagyon fontos számodra a speciális hidratálás. Érdemes az összetevők között a funkcionális hidratáló hatóanyagokat keresni: ezek a sejtek aktivitását is fokozzák, serkentik a hialuronsavtermelést és a bőr megújulását. (Az az ideális, ha a termék leírásában megtalálod, hogy bőr saját hialuronsavtermelését fokozza!)

  • Vichy Liftactiv Hyalu maszk 14 399 Ft (patikákban beszerezhető, idealisbor.hu)
  • ZO® SKIN HEALTH Hydrating Crème hámosító és bőrregeneráló krém 39.600 Ft (zoskinhealth.hu)
  • CeraVe hidratáló krém 3499 Ft (patikakban beszerezhető, cerashop.hu)

 

Vízhiányos bőr esetén a túlhidrálás kifejezetten káros. A bőrre felvitt hidratáló, zsíros hatóanyagok lelassítják a sejtmegújulást és nem aktiválják a sejteket. A rossz barrierműködésű, vízhiányos bőr legjobb barátai az aktív hatóanyagok: a retinol elsősorban, mely valamennyi bőrsejtünkre aktiváló hatással van és fokozza a hialuronsavtermelést. Ezen kívül olyan bioaktív hatóanyagokat kell használni, melyek visszaépítik a bőr barrierfunkcióját, így a bőr saját magától képes a vizet visszatartani, természetesen hidrált és telített lesz. (Keresd a címkén vagy a leírásban a hidratálás mellett a bőr védőrétegének, barrierjének támogatására, megújítására utaló kifejezéseket!)

  • ZO® SKIN HEALTH Daily Power Defense komplex összetételű DNS-helyreállító nappali krém 60.800 Ft (zoskinhealth.hu)
  • MÁDARA Deep Moisture Vitamin Oil 9990 Ft (naturalskin.hu)
  • Geek & Gorgeous 101 anti-aging szérum retinallal 3690 Ft (skinsmart.hu)

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok