Bezárás
CosmoBeauty / Frizura / A hajprobléma, amiről senki sem beszél

A hajprobléma, amiről senki sem beszél

Ez lehet az oka, ha folyton viszket a fejbőröd.
A hajprobléma, amiről senki sem beszél

Először csak egy kicsit kellemetlen, de egy idő után annyira zavaró, hogy muszáj megoldást keresni a problémára. A fejbőrviszketést viszont a legtöbben kicsit cikinek érzik, ezért nem is beszélnek róla, nem hogy segítséget kérnének. Pedig állandóan vakarózni vagy a hajadat piszkálni sokkal kellemetlenebb, mint megkérdezni a fodrászodat, gyógyszerészt vagy bőrgyógyászt, hogy mit lehetne tenni. Amíg el nem jutsz szakértőhöz, Dalotti Gergő, a L’Oréal Professionnel oktatófodrászának (@gergodalotti_lp) tippjei segítenek.

1. Először is gondold át, váltottál-e mostanában hajápolót. Ha valami újat használsz, előfordulhat, hogy ennek a hatóanyagai okoznak allergiás reakciót vagy irritációt. Ha pár hajmosás után sem javul a helyzet, próbáld ki, hogy megint sampont váltasz – legjobb, ha van még egy kicsi a régiből, és azt használod.

2. Ha huzamosabb ideig nem múlik a viszketés, első körben kérdezd meg a fodrászodat. Ő alaposan megnézi a fejbőrödet, kikérdez, és segít a további teendőkben. Ha a fejbőröd láthatóan száraz, hámlik, irritált, akkor javasol majd neked olyan sampont, amely képes visszaállítani a hidratáltságát. Fontos, hogy nem simán hidratáló samponról van szó, hiszen az alapvetően a hajszálakra hat. A fejbőr szárazságára speciális hidratáló, nyugtató és ápoló hatóanyagokat tartalmazó samponra van szükség. Válassz kedvencet, katt a galériára!

A hajprobléma, amiről senki sem beszél

A hajprobléma, amiről senki sem beszél

Fotó megosztása:

3. Ha a fejbőrödön sárgás, gyulladt foltokat, zsíros korpát talál, akkor szeborreás dermatitiszről lehet szó. Ez a fejbőr viszonylag gyakori gombás megbetegedése, amelyre szintén speciális sampon való. Megmondja majd, melyik gyógyszertárban kapható készítményt érdemes bevetned, vagy ha komolyabb a probléma, akkor bőrgyógyászhoz irányít.

4. Ha nincs látható tüneted, akkor segít átgondolni, mi lehet még a háttérben. Hormonális változások, stressz, belső gyulladások, de akár tápanyaghiány is állhat a háttérben. Ha a panaszaid a hidratáló-nyugtató sampontól sem múlnak el, akkor ezeknek kell szakember, bőrgyógyász, háziorvos, belgyógyász segítségével utána menni. És ezt nem érdemes halogatni, mert simán lehet, hogy egy egyszerű étrend- vagy életmódváltás is javulást hozhat, de az is, hogy az irritált fejbőr valamilyen más problémának a tünete, amit kezelni kell.

Amit viszont ne tegyél:

  • Ne kezdj el öndiagnózis alapján zsíros korpára való sampont használni. Ezt csak akkor vesd be, ha a fodrászod vagy a bőrgyógyászod kifejezetten javasolja.
  • Ne kísérletezz házi módszerekkel, ecettel, illóolajokkal. A speciális, klinikai tesztekkel ellenőrzött készítményekkel érzékeny fejbőr esetén jobban jársz.
  • Ne feledkezz meg a fejbőröd UV-védelméről! Ha ritkább a hajad, simán leéghet az erős napsütésben, és aztán hetekig nem szabadulsz majd meg a viszketéstől!
  • Ne vakarózz! Ha a kaparástól sebes lesz a fejbőröd, könnyen még rosszabbá válhat a helyzet!
Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok