Bezárás
CosmoBeauty / Frizura / Tényleg megéri SLS-mentes sampont választani?

Tényleg megéri SLS-mentes sampont választani?

Most mindent megtudhatsz a szulfátmentes hajápolókról.
Tényleg megéri SLS-mentes sampont választani?

Ha a hajadról van szó, biztosan te is extrán odafigyelsz, milyen termékekkel ápolod. Az utóbbi évek egyik legerősebb hívószava az SLS- vagy szulfátmentes lett a hajápolók között is. Hogy mi is ez az összetevő, tényleg olyan necces-e, és miért jó, ha mentes terméket használsz, arról Marosi Béci fodrász, Authentic Beauty Concept Brand Ambassador, a márka magyarországi oktatófodrásza mesél.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BéCi_Marosi (@becimarosi) által megosztott bejegyzés

Sodyum Lauryl Sulfate-ként, nátrium lauril szulfátként vagy SLS-ként is megtalálhatod az összetevők listájában. „Az SLS nem más, mint a világon az egyik legelterjedtebb tisztító összetevő – magyarázza az oktatófodrász. – Megtalálható a samponoktól kezdve a tisztítószereken át a motortisztító adalékokig rengeteg termékben. Nem véletlenül használják ennyiféleképp, hiszen viszonylag olcsó alapanyagról beszélünk. A samponokba, hajápolókba elsősorban a tisztító, habképző, nedvesítő hatása miatt kerül.

Mi a baj vele?

Ha ilyen praktikus anyag, akkor mégis miért van ellene ez a nagy hadjárat? Az egyik legfontosabb, hogy általában pálmaolaj felhasználásával készül, aminek előállítása súlyosan károsítja a környezetet. De ez még csak a kezdet. „Kutatások igazolják, hogy a szulfátok a mindennapi tisztálkodáshoz használt szerekben túl nagy mennyiségben találhatóak meg. Képesek felhalmozódni a szervezetben, és hosszú távú használat során irritációt okozhatnak. Hogy ez mit jelent valójában? Piros pattanásokat a fejbőrödön, száraz, vízhiányos és kimerültnek tűnő fejbőrt, valamint viszketést.

„Az SLS azonnal és maradéktalanul eltávolítja a szennyeződéseket a hajról és a fejbőrről, viszont közben a bőr saját védőrétegét is lemossafolytatja Marosi Béci oktatófodrász. – Ezért a faggyúmirigyek működésbe lépnek, és elkezdenek zsírt termelni, hogy visszaálljon az eredeti állapot. És itt elkezdődhet egy véget nem érő harc a zsíros fejbőrrel szemben. Pedig arra a zsíros rétegre szükség van – persze a normál állapotára és nem arra, amikor túl sok van belőle. A bőrünk a(z egyik) legnagyobb szervünk. Annyi mindennel meg kell küzdenie! Az időjárással, az irritációkkal, borotválkozással és szőrtelenítéssel, mosás után a ruhákban maradt tisztítószerekkel. Amikor egy erősen szárító hatású samponnal mosol hajat, az csak a jéghegy csúcsa.”

Milyen a mentes?

Úgy tűnik, érdemes kipróbálni az SLS nélkül készült termékeket. De mire számíthatsz, ha mentesre váltasz?

„Abban az esetben, ha valamilyen nagyon hasonló, de a bőrt kevésbé szárító anyaggal helyettesítik ezt az összetevőt, akkor tapasztalatom alapján nincs érezhető különbség. Az Authentic Beauty Concept termékei például picit kevésbé vagy inkább sokkal finomabban habzanak, de ez nem ront a komfortérzeten semmit, szinte észrevehetetlen a különbség. Ellentétben a növényi olajból kinyert cukortenzidekkel, amelyek nem igazán habzanak. Ám ettől még ugyanolyan hatékonyak! Én használok ilyen terméket is tisztálkodáshoz, meg kell szokni, de ez szerintem nem nagy kompromisszum. Az SLS-t helyettesítő természetes alapanyagok nem túlzottan habzanak, de a bőröd hab nélkül is nagyon szereti majd őket!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BéCi_Marosi (@becimarosi) által megosztott bejegyzés

Erre számíthatsz

Ezeket tapasztalhatod, ha SLS-mentesre cseréled a hajápolóidat:

  • Kevésbé lesz száraz a fejbőröd
  • Ha ekcémás tüneteid vannak, azok enyhülhetnek
  • Elmaradhat a viszketés
  • Természetesebb lesz a hajad érzete, nem lesz az az erőteljesen tiszta, leszárított érzés, amihez a vegyszerek szoktattak hozzá

A galériában szuper SLS-mentes termékeket gyűjtöttünk össze neked, válassz a hajad típusának és állapotának megfelelőt!

Tényleg megéri SLS-mentes sampont választani?

Tényleg megéri SLS-mentes sampont választani?

Fotó megosztása:

Kiemelt kép: US Getty Images

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok