Bezárás
CosmoBeauty / Frizura / 8 frizura, ami valójában nagyon rosszat tesz a hajnövekedésnek

8 frizura, ami valójában nagyon rosszat tesz a hajnövekedésnek

Hiába menő az összkép, ha közben a hajszálaid szenvednek!
8 frizura, ami valójában nagyon rosszat tesz a hajnövekedésnek

Lehet, hogy sokszor úgy érzed, a te hajad nem akar megnőni, de kutatások szerint az emberi haj – egyéni adottságoktól függően – havonta körülbelül 0,5-1,7 centit nő. Ha mégsem akar hosszabbodni a copfod és hónapok óta még mindig csak vállig ér a hajad, pedig te tavaszra hajkoronát szeretnél, akkor valami gond lehet – de valószínűleg nem a növekedéssel. Igazából ritka, hogy a haj növekedése teljesen lelassul: ha festeted, pontosan láthatod, hogy minden hónapban ott a lenövés, a hossza mégsem változik.

Ha már kipróbáltál mindenféle kencét és hajpakolást, érdemes átgondolnod, hogyan viseled a hajad a hétköznapokon. (Azt azért csekkold, hogy az SOS hajvarázslók között volt-e olyan, amelyet speciálisan növesztéshez ajánlanak, és a haj töredezését állítja és előzi meg – ezek a cuccok tényleg működnek!)

Szóval a hajviselet: vannak olyan frizurák, amelyek nagyon, de nagyon rosszat tesznek a haj növekedésnek – a hajvégeknek vagy épp a hajhagymáknak. Mutatjuk, melyek ezek!

Fotó: Profimedia/ Red Dot

Magasra kötött, szoros copf

Irtó jól néz ki, a srácoknak is nagyon bejön (sokkal jobban, mint a tarkócopf), de a fejbőröd nem igazán szereti. Kösz, Ariana!

A veszélye: A szoros hajgumi megtörheti a szálakat, ráadásul a copf miatt a fejbőr és a hajhagymák folyamatosan megfeszített állapotban vannak, aminek köszönhetően csökken a vér- és tápanyagellátottságuk. Ha szinte mindennap így kötöd össze a hajad, az bizony ritkuláshoz és a növekedés lelassulásához vezethet.

Vizes lófarok

A hajtövet megszárítod, mert tudod a szabályt, hogy vizes hajjal nem jó lefeküdni, de a hosszára már nincs időd ezért csak gyorsan összefogod – ajjaj!

A veszélye: A vizes haj sokkal védtelenebb, jobban törik, ezért legyél nagyon óvatos, amikor kiveszed a hajgumit. A legjobb az lenne, ha ezentúl nem kötnéd össze, míg nem szárad meg teljesen.

Fotó: Profimedia/Red Dot

Zuhanyzókonty alváshoz

Tusolás után úgy marad a hajad, de nem igazán zavar… Pedig kéne! Ártalmatlan dolognak tűnik, de sajnos nem az.

A veszélye: Könnyebben megtörnek így a szálak – főleg, ha szoros a gumi. Ráadásul jobban gubancolódnak, emiatt a reggeli fésülködés jóval több sérülést okozhat. Fond inkább lazán össze, vagy tegyél bele egy puha hajgumit.

Szoros fonások

A fonott haj totálisan visszatért a divatba az elmúlt években, ami szuper, de nem árt, ha tudod, nem szabad mindig így viselned a loknijaidat. A szoros, fejbőrre simuló fonások neccesek, ha minden egyes nap ezekre szavazol.

A veszélye: Ilyenkor – ugyanúgy, mint a szoros copfnál – a fejbőröd és a hajszálaid folyamatosan feszülnek. Ez pedig nem tesz jót a vérkeringésnek, és a szálak kevesebb tápanyaghoz valamint oxigénhez jutnak. Könnyen ritkulás, foltos hajhullás lehet a vége, szóval hagyj néha szabadnapot a tincseidnek!

Fotó: Getty Images

Egyenesre vasalt fürtök

Igen, tényleg az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb stylingtrükk, de a hajad nem igazán rajong érte.

A veszélye: A lapvas magas hője még akkor is károsíthatja a szálakat, ha nem állítod nagyon magas fokozatra az eszközt, aminek köszönhetően a szép hajad töredezni kezd és fakóvá válik. A megoldás: legyen egy igazán jó minőségű hajvasalód, mindig használj hővédőt, és ne vedd elő a simítót minden nap!

Hosszú póthaj

Ha ritka és vékony szálú a hajad, akkor bizonyára eljátszottál már a póthaj gondolatával. Ez azonban csak látszatmegoldás lenne a problémádra!

A veszélye: Az így felhelyezett póttincsek még akkor is extra terhelést jelentenek a hajadnak, ha azokat egy valóban hozzáértő és körültekintő szakember teszi fel. Ha a saját hajadat akarod megnöveszteni, maradj inkább a ricinusolajnál vagy a profi hajnövesztést segítő termékeknél!

Fotó: US Getty Images

Szőkített hajtő

Billie Eilish-nek köszönhetően trendi a neon hajtő és sok sztárt láthattál pasztellszínű tövekkel pompázni, de jó, ha tudod, hogy ez egy elég durva beavatkozás a hajad egészsége szempontjából.

A veszélye: Ahhoz, hogy neonszínre vagy pasztellre lehessen festeni a hajadat, először ki kell szőkíteni, ami nagyon megterheli, meggyengíti a szálakat – és ha nem jó szakemberhez fordulsz vagy otthon próbálkozol vele, teljesen tönkre is teheti őket! Ha mégis teszel vele egy próbát, szokj hozzá a gondolathoz, sokáig nem lesz hosszú hajad… Mi szóltunk!

Tupírozott haj

Bár a tupírozás most nem igazán menő, azért előfordul, hogy szükség van rá – főleg kontyok készítésénél. Azonban inkább mondj le róla, ha hosszú hajat szeretnél.

A veszélye: A visszafelé fésülés hatására sérül a hajszálakat borító kutikularéteg, emiatt azok védtelenbbé válnak, könnyebben kiszáradnak és töredeznek.

Kiemelt kép: Getty Images

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok