Bezárás
CosmoBeauty / Smink / Így szedhetsz ki bármilyen sminkfoltot a ruhádból

Így szedhetsz ki bármilyen sminkfoltot a ruhádból

A kedvenc fehér pólód nyaka nem maradhat alapozós!!!
Így szedhetsz ki bármilyen sminkfoltot a ruhádból

Már indulnál, de mégsem érzed igazinak a szetted. Gyorsan felsőt cserélsz, és ahogy lekapod magadról a fehér pólódat, az alapozód egy része a nyakán landol… (Mondjuk ha az lesz alapozós, amit épp felvennél, az még rosszabb.) Ismerős? És rúzzsal kented már össze a kedvenc pulcsid? Vagy a szempillaspirálodból jutott már a blúzodra? A tartós smink nem csak a bőrödön, hanem a textilen is tartós, de azért van néhány ügyes trükk, amivel megszabadulhatsz tőle!

Vízálló szempillaspirál

A legjobb rá az, ami a pofidról is a leghatékonyabban távolítja el: a szemfestéklemosó! Arra figyelj, hogy olajmenteset válassz, mert az olajos verzió foltot hagyhat. Itass át egy vattapálcikát a lemosóval, azzal finoman nedvesítsd meg a foltot, és óvatos, törölgető mozdulatokkal szedj ki annyit a festékból, amennyit csak tudsz. Ezután mehet a mosásba.

Tartós alapozó

A termék olajtartalma miatt olyan tisztítószer hetékony ellene, ami oldja a zsírt – például mosogatószer vagy folyékony szappan. Kicsit higítsd vízzel, mielőtt felviszed a foltra, várj, amíg fellazítja az alapozót, majd langyos vízben óvatosan dörzsölgetve öblíts át a foltot.

Az alapozófoltokra egyébként a sztársminkesek is ajánlják a borotvahabot, különösen akkor lehet hatékony, ha a termék már beleszáradt az anyagba. Nedvesítsd meg a textilt, majd kend be a foltot borotvahabbal, és az ujjaddal masszírozd be. Esetleg puha sörtéjű fogkefét is használhatsz. Szépen fellazíthatod így a foltot mosás előtt. Egyébként ha gyakran előfordul, hogy sminkelés után bújsz bele a ruhádba és összekened a nyakát, ezzel a trükkel megelőzheted!

Púder, szemhéjpúder

Ha csak kicsi foltról van szó, megpróbálhatod úgy leszedni, hogy ne kelljen ruhát cserélned: kapj elő egy sminklemosó kendőt, és paskolgatva próbáld leszedni a textilre tapadt port. Ha van kéznél egy kis cellux, először azzal próbálkozz: ha csak az anyag felszínén van a por, simán leszedi. Ha kicsit jobban rátapadt, jöhet a kendő. Ha az sem segít, akkor sajnos mosni kell, de előtte egy kis sampont tegyél a foltra, hogy biztosra menj.

Rúzs

A tartós, erősen pigmentált, tapadós formulát alkohollal lehet legkönnyebben eltávolítani. Nedvesítsd meg a foltot gyógyszertári alkohollal, majd papírtörlővel itatgasd fel a rúzzsal együtt, aztán mosd ki a ruhát. A sminkesek egyébként ott helyben alkoholtartalmú hajlakkal szokták lefújni a rúzsfoltot, hogy a nagyját le tudják törölni, és később könnyebb legyen kimosni. Arra azért vigyázz, hogy kényes selyem- és gyapjúanyagoknak ne menj neki alkohollal vagy hajlakkal, azokat vidd inkább tisztítóba! (Tudtad amúgy, hogy a rúzsfolt kiszedése a textilekből ott van a 3 leggyakoribb rúzzsal kapcsolatos Google-keresés között? A másik kettőt is, a válaszokkal együtt itt találod.)

Körömlakk

Adná magát, hogy körömlakklemosóval menj rá, de az acetonos változatok károsíthatják az érzékenyebb textileket. Acetonmentes verzióval megpróbálkozhatsz, de előbb teszteld egy kevéssé látható helyen, hogyan hat az anyagra. ezen kívül alkoholt is kipróbálhatsz: vattakorongot itass át vele, és óvatosan, dörzsölés nélkül, finoman nyomkodva próbáld kiszedni vele a foltot.

 

Kiemelt kép és fotók: Profimedia/Red Dot

Mai téma:

Rubint Réka elárulta szépségtitkát!

Belehallgatok